HTML

Jelentések Abszurdisztánból

Szubjektív jelentések egy olyan országból ahol 3,3 millió ember tart el 10milliót , 10 milliónak van betegbiztosítása de csak kb. 3,3 millió járulékfizető van, ahol a tőzsdén 4 valamire való forgalommal rendelkező cég van

Friss topikok

  • maholnap: @meditatív: Ebben tökéletesen egyetértünk. Nem mertem itt bonyolult összefüggésekre rávilágítani :... (2010.06.07. 22:55) CHF-et Magyarországnak!

Linkblog

CHF-et Magyarországnak!

2010.06.05. 22:27 meditatív

Nem értem miért erőltetjük az eurót. A devizahitelek túlnyomó része CHF-ben van.

Vezessük be a CHF-et!

Hiába lesz/lenne eurónk a devizahitelesek "futni" fogják a CHF/EUR árfolyamkockázatot plusz a kamatkockázatot is, márpedig az utóbbi időben jelentősen , szinte napról-napra erősödik a CHF az euróval szemben. Számítások szerint ha mától csak forintban szabadna a bankoknak hitelezniük akkor is 10-15 évig tartana amíg "leépülne" a teljes CHF állomány. 

Szerény véleményem szerint a CHF bevezetését kellene megcéloznunk nem pedig a széteső eurózónába tántorognunk. Tényleg olyan az eurózóna számomra mint a józanok, spiccesek és részegek gyülekezete. Saját tapasztalatom alapján a spiccesek és részegek között mindig a józanok szenvednek a legjobban,  nekik valahogy kötelességük támogatni a garatra kicsit, nagyon felöntött társaikat.  Végül ők vállalják a legnagyobb terhet, "megfizetnek" józanságukért, ahogy most a németek, franciák, még a szlovákok is hitelt vettek fel a részeg görögök támogatására, fiskális alkoholizmus...

Nem hiszem, hogy a sok különböző gazdasági érdek összehangolható az eurózónán belül, vannak akiknek az erős, másoknak a gyenge euró lenne az érdekük de nincs eszköz a kezükben amivel erősíthetnék vagy gyengíthetnék a "saját" eurójukat. Ezért úgy látom, hogy az eurózónából vagy ki fognak válni a gyengébb gazdasági teljesítményesek vagy szétesik.

Svájc esetében ez másképp van. Gondoljunk bele, ha elméletileg Svájc beleegyezne a magyar CHF-be (amire kicsi esélyt látok, de azért játszunk el a gondolattal) akkor eltünne a devizahitelesek számára a keresztárfolyamokból következő árfolyam illetve az eltérő kamatszintekből eredő kamatkockázat. A magyarok is CHF-ben kapnák a jövedelmüket és CHF-ben törleszthetnének, hiszen a bankok kénytelenek lennének a CHF-ben megkötött de HUF-ban folyósított szerződéseiket CHF kötésű és CHF törlesztésűekre átírni. AZ EU nem ujjongana hiszen nem az eurózónába ki tudja lesz -e még akkor? törekednénk hanem a helvét érdekszférába.

Mit veszíthetnénk vele? Az EU-ból nem zárhatnának ki azért mert más valutát választanánk az EUR helyett, most is más van...tehát vámot nem kellene fizetnünk és csak egy országhoz kellene alkalmazkodnunk, aminek bivalyerős a gazdasága még a válság ellenére is. A Svájci kamatszint jóval alacsonyabb még az 1 %-os eurózónás ECB alapkamatnál is.

A magyarországi CHF hitelesek érdekében megérné kísérletet tenni a fentiek szerint mind az ECB-/EU-nál mind a svájci kormányzatnál, kiváncsi lennék a svájciak mit reagálnának és esetlegesen milyen feltételeket támasztanának velünk szemben...

4 komment

Címkék: blog vélemény politika közélet gazdaság gondolatok abszurdisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://kilatas.blog.hu/api/trackback/id/tr312059441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 14:34:31

A mongol Tugrik bevezetése is megfontolandó lehetne, ugyanis sokkal kisebb kockázata van, kevesebb és kisebb hatások érik.

Lehetne a jele HUT, mint Hungarian Tugrik.

A megoldás sokkal inkább az előrelátás, a megtakarítások elindítása, a tudás megszerzése (a banki ügyintézők szavainak elfogadása helyett), és fegyelem:

- nem veszek fel erőm felett hitelt
- nem veszek fel kockázatos devizahitelt
- ha mégis, akkor kezelem a kockázatot
- a hitel - ha már felvettem - törlesztését előre kalkulálom, bőven tervezem annak visszafizethetőségét
- felkészülök a jövedelmem csökkenése esetleg kiesése esetére (munkanélküliség elleni biztosítás, életbiztosítás - ezek ma már olcsó biztosítások!)
- megtakarítok a hitel törlesztése mellett (mert akkor hiteltörlesztést vállaltam, hogy emellett még tudjak félre tenni!)
- kedvező árfolyammozgások esetén a megtakarításomból csökkentem a tartozásom
- kedvezőtlen változások esetén vannak tartalékaim, amikre nagyon vigyázok
- forgatókönyvet írok minden lehetséges verzióra

Nem vagyok hiszékeny, nem vagyok buta, nem hiszek el mindent. Utánanézem a dolgoknak, vagy ezt rábízom független szakértőkre...

Van-e még követendő jótanács? Ha csak ezeket betartja valaki, akkor máris nem érzi Abszurdisztánban magát édes hazánkban!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.06. 15:18:20

Mellesleg joggal igyényelhetjük a CHF-et:

mek.niif.hu/01500/01522/html/index.htm
www.naput.hu/hatarok-nelkul/hunvolgy-svajcban

Dél-Svájcban, Piemonthoz, Olaszországhoz közel, egy magyarul Hunvölgy névre hallgató szűk kis völgyecskében, ahol egyes kutatók, illetve a helyi hagyomány álláspontja szerint Attila hunjai telepedtek meg, nos ott vannak olyan magyar falvak, mint Penszék, Kuimez, Luk, Náva, Návaszék, Kalló, Barma, Feja stb. egészen magyar hangzású.

Szóval származási vagy rokoni alapon legyünk Svájc külső kantonja.

Miért, lehet mai napig a nagyhatalmaknak gyarmatai, még akkor is, ha már állítólag függetlenek? Laza konföderáció simán mehetne :-)

meditatív · http://kilatas.blog.hu/ 2010.06.07. 21:53:02

@maholnap:

Szerintem ennél kicsit bonyolultabb a helyzet. Olyan események bármikor bekövetkezhetnek amiket az egyén nem tud befolyásolni, akármennyire is előrelátó és tervező alkat.
A lényeg a törvényi, szabályozói kereteken van. A bankok megtehették, hogy pl. CHF-ben referencia kamat nélküli szerződéseket kötöttek az ügyfelekkel. Ha ügyfélként fogalmam sincs mi az a referencia kamat, akkor nem is fog feltünni, hogy hiányzik a szerződésből. Nem tudom mit keressek.

A bankok magatartáskódexe is csak Bajnaiék alatt született meg, talán nem véletlenül...gondolom az sem a véletlenek összjátéka, hogy önkéntes volt a csatlakozás a magatartáskódexhez.

Egyébként a viharvert HUF helyett tényleg lehetne HUT, ami németül még kalapot is jelent, úgyhogy megsüvegelhetnének minket külföldön is végre...:)

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.06.07. 22:55:55

@meditatív: Ebben tökéletesen egyetértünk. Nem mertem itt bonyolult összefüggésekre rávilágítani :-)

A bejegyzésed eredeti humoros auftaktjára reagáltam, és hozzávettem a saját szakmai blogom kritikus hozzáállását...

Mindenesetre nagyon tetszik a "kilátás"-od. Gratulálok!
süti beállítások módosítása